Хирурзи от университетската болница в белгийския град Льовен извършиха първата в света успешна

...
Коментари Харесай

Трансплантираха успешно органи от пациент, прекарал COVID-19 |

Хирурзи от университетската болница в белгийския град Льовен извършиха първата в света успешна трансплантация на бял дроб от пациент, който се е възстановил от COVID-19, съобщи  " Брюксел Таймс ". Информация за невижданата намеса беше оповестена и в " The Lancet Respiratory Medicine ".

Операцията включвала вземане на двата бели дроба от 72- годишна жена, която е била лекувана от мозъчен кръвоизлив и е била записана като донор. Жената никога не е пушила, само че през април тази година е страдала от признаци на COVID-19 за период от към две седмици. Не е била изследвана за инфекцията.

По време на самоизолирането, брачният партньор й бил признат в болница и умрял от доказан COVID-19. Когато по-късно тя е била призната в болница с мозъчен кръвоизлив, е било открито, че е с негативен тест за COVID-19, само че има антитела, което посочило, че преди този момент е била инфектирана, показва БГНЕС.

" Досега, доколкото ни е известно, няма оповестени отчети за трансплантация на бял дроб от донор, оздравял от COVID-19 ", пишат хирурзите в публикация, оповестена през вчерашния ден в списанието " The Lancet Respiratory Medicine ".

Осем дни след приемането на дамата в болница сърцето ѝ спряло и тя била утвърдена като донор за трансплантация, според нейното авансово искане.

Получателката е на 61 години и е страдала от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Тя чакала седем месеца за двойна белодробна трансплантация.

" Трансплантацията мина безпроблемно и белодробният реципиент по-късно се оказа отрицателен за ковид ", сподели хирургът Лоранс Цеулеманс. - " Нямаше затруднения и след месец пациентът съумя да напусне болничното заведение в положително здраве. Три месеца след интервенцията, се оправя доста добре: белодробната функционалност е отлична и не показва аномалии ", добави той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР